Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007
Δημόσια Συγγνώμη
Λάθος λιγότερο ή περισσότερο, ποιός μπορεί με σιγουριά να πεί... Λάθος όμως. Η δημοσίευση φωτογραφιών δίχως την άδεια του δημιουργού τους. Το κάνω. Θεωρώντας, σαν παιδί που η ματιά του μαρτυράει καθρεφτίσματα ψυχής, πως αν αναφέρω όνομα -όταν το γνωρίζω-, λειτουργώ έντιμα.

Έχει γίνει πολλές φορές λόγος για την πορεία των όσων -γραπτών και μη-, έχουν διαδικτυακή μορφή. Η πληροφορία και ο δρόμος της. Σήμερα. Σαστισμένοι όλοι μπροστά σ' ένα άνοιγμα ασύλληπτο, αμήχανοι, τριγυρίζουμε τους ημιφωτισμένους δαιδάλους του κυβερνοχώρου σαν σε ξέφραγο αμπέλι.
Αλλιώτικη η φορεσιά πιά για τον κόσμο μας. Κι όλος ο πλανήτης μες στο σπιτικό μας.

Οι δημιουργοί που δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στο dpgr μου γύρεψαν
ε δ ώ το λόγο. Συχνά επιλέγω τα δημιουργήματά τους να ζεστάνουν τα λόγια μου δίχως να τους ζητώ την άδεια. Απολογούμαι. Όποια κι αν θεωρεί κανείς ότι μπορεί να είναι η τύχη ενός δημιουργήματος που χύνεται στο διαδικτυακό πέλαγος, ο πρωτομάστορας πρέπει να έχει γνώση.
Από εδώ και στο εξής, θ' αγγίζω με περίσσια προσοχή όποια φωτογραφία, Έλληνα ή ξένου φωτογράφου δημοσιεύεται σε τούτη τη γωνιά. Και, όπου αυτό είναι εφικτό -είναι εν ζωή ο φωτογράφος και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας-, θα ζητώ την συγκατάθεσή του.
 
Σάλπαρε η Καπετάνισσα ώρα 20:35 | Πανάκι ξεδιπλωμένο |


58 Ανάσες:


  • Χρόνος: Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007 10:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    dikio exeis. kanontas kai egw blogg kai vlepontas polles tetoies periptwseis me blogg i diafores anadimosieuseis arthrwn-photos provlimatistika kai egw. thelei prosoxi. nickname: trelogiatros
    (http://trelogiatros.blogspot.com)
    den mporesa alliws na afisw to sxolio pou ithela

     
  • Χρόνος: Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007 11:07:00 μ.μ., Blogger nosyparker

    Πολύ έντιμο αυτό που έκανες. Όμως κι εγώ είχα την εντύπωση ότι εφόσον αναφέρεται η πηγή, είμαστε καλυμένοι. Εξάλλου έχει γίνει τόσος ντόρος με το ένθετο του Άρθρου που δημοσιεύει αυτούσιες ιστορίες από blogs χωρίς να ενημερώνει καν τον κάτοχο του blog, και θεωρεί ότι είναι ΟΚ εφόσον αναφέρει απλώς την πηγή. Μια έτσι, μια αλλιώς μας τα λένε... Πού να βρεις άκρη λοιπόν;

     
  • Χρόνος: Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007 11:22:00 μ.μ., Blogger ci

    Σαστισμένες κι οι αντιδράσεις κάθε φορά που ανακαλύπτουμε μια καινούρια γωνιά του τοπίου, τι να τα λέμε πάλι. Κουραστικό βέβαια να είναι κανείς ευγενικός συνέχεια, από την άλλη πόση ανασφάλεια φανερώνει η ειρωνία..

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 12:43:00 π.μ., Blogger THE_RETURN

    Κατανοώ βέβαια πλήρως τις ενστάσεις των ανθρώπων του dpgr και από την άλλη σε συγχαίρω για την θαρραλέα στάση σου.

    Μια ένσταση μόνο, πολύ φιλική για τους ανθρώπους του dpgr:

    δεν καταλαβαίνω τις "φορουματικές" διαδικασίες που συνήθως οδηγούν σε λιθοβολισμό και τα παρόμοια.

    Το διαδίκτυο εξαγριώνει τους ανθρώπους , τουτέστιν, βγάζει τη πραγματική ουσία τους στο φως που είναι καλυμμένη συνήθως στην καθημερινότητα και την άμυνά της - αν και οφείλω να πω ότι οι άνθρωποι του dpgr ήταν στη πλειοψηφία τους σε λελογισμένα και ψύχραιμα πλαίσια συμπεριφοράς.

    θεωρώ, ωστόσο, ότι στο βαθμό που διαπιστώνεται πως δεν υπήρξε δόλος ή κακή πρόθεση ή κάτι άλλο αρνητικό, το θέμα θα μπορούσε να λύθεί απλούστατα με ένα ιδιωτικό μέηλ...

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 1:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 9:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Κάτω-κάτω στη σελίδα τους γράφει:
    "Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους της Ελληνικής κυβέρνησης περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, ολοκληρωτικά είτε τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών".

    Χωρίς να σχολιάσω το ότι δεν ξέρουν καν τις βασικές λειτουργίες ενός κράτους (οι νόμοι της Ελληνικής κυβέρνησης...), βρίσκω όλη τους την στάση απέναντι στο ζήτημα, φαιδρή! Σηκώνει ίσως πολλή συζήτηση, αλλά δεν αξίζει τον κόπο ν'ασχοληθεί κανείς.

    Χάρη σ'αυτή τη φράση τους λοιπόν, βρέθηκες κι εσύ εκτεθειμένη. Αλλά...

    1. Καλώς απάντησες και ζήτησες και συγγνώμη. Το ότι συνέχισαν βολές, ειρωνείες και προσβολές, δείχνει ότι άλλο είναι το πρόβλημά τους.

    2. Αυτοί εκεί μέσα δεν έχουν καταλάβει τίποτε περί ιντερνετ. Ζούνε στο δικό τους κόσμο. Που τέλειωσε ανεπιστρεπτί. Κάποτε βέβαια, θα το καταλάβουν αναγκαστικά, από την πίεση της πραγματικότητας.

    3. Κανονικά αυτοί θάπρεπε να σ'ευχαριστήσουν που τούς έκανες γνωστούς. Αλλά τούς ενδιαφέρουν περισσότερο οι αρχές! (για να μην πούμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι που ονειρεύονται και πλούτη!).
    Ο κόσμος είναι γεμάτος ωραιότατες φωτογραφίες που οι δημιουργοί τους τις δίνουν ελεύθερα. Τις βάζουν από μόνοι τους online να τις κοπιάρεις και είναι ευχαριστημένοι που η δουλειά τους κυκλοφορεί και τη βλέπει έτσι ο κόσμος. Τι πας και μπλέκεσαι λοιπόν; Αλλαξε μαγαζί, κι άστους να βράζουν στο ζουμί τους.

    4. Στην ίδια γραμμή με τα γραπτά είναι και οι φωτό. Προσωπικά είμαι ενάντια σε κάθε copyright, τόχω πει τόσες φορές, τα δικά μου είναι όλα ελεύθερα, πάρτε τα, αντιγράφτε τα, ξαναβάλτε τα όπου σάς κάνει κέφι! Και κανείς νόμος καμιάς... κυβέρνησης δεν μπορεί να μ'εμποδίσει να δίνω τη δουλειά μου ελεύθερα και δωρεάν. Και είμαι έτσι, πολύ, μα πολύ ευχαριστημένος!

    Καλή σου ρότα!

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 10:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Συγγνώμη αλλά η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από κάποιους φωτογράφους,επαγγελματίες ή ερασιτέχνες,σε διάφορες σελίδες,δε γίνεται για ελεύθερη αντιγραφή-εκτύπωση και χρήση,αλλά απλώς για να της δει κάποιος.Να δει τη δουλειά του φωτογράφου.Ακόμα και όταν αγοράζεις ένα λεύκωμα παρόλο που το έχεις πληρώσει,δεν έχεις τα δικαιώματα των φωτογραφιών και σου απαγορεύεται η αναδημοσίευση.Στην προκειμένη περίπτωση,όπως απαγορεύεται η αντιγραφή του blog και υπάρχει σχετική επισήμανση στο κάτω μέρος του,έτσι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί υλικό χωρίς να υπάρχει η άδεια του δημιουργού.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 10:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Δηλαδή αν κάποιος blogger από την Κίνα αναδημοσιεύσει μια φωτογραφία τους θα του κάνουν μήνυση;

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:12:00 π.μ., Blogger Lion

    Καλη σου ροτα καπετανισσα.
    Συμφωνω με το σχολιο του Φοιβου πιο πανω (ουτε εγω εχω στο μπλογκ μου οποιονδηποτε περιορισμο).

    Επειδη ειχες την τιμιοτητα να ζητησεις συγνωμη, παραλιγο να σε παρουν με τις πετρες. Αν εκανες την παπια, θα ειχες την ησυχια σου. Οι ιδιοι γραφουν, οτι υπαρχουν πολλα σαϊτ που κανουν το ιδιο με σενα - κανεις αλλος δεν μιλησε.

    Μη στεναχωριεσαι - γινονται αυτα. Τοσοι και τοσοι μπλογγερς εχουν δει τα κειμενα τους γραμμενα σε εφημεριδες και περιοδικακια, χωρις να ρωτηθουν ποτέ.
    Και οι εφημεριδες βγαζουν λεφτα απο τα κειμενα των μπλογγερς, εσυ δεν ειχες οικονομικα οφελη απο τις φωτογραφιες.

    Ξεχνα το θεμα και συνεχισε - οπως σε ξερουμε και σ' αγαπαμε.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:22:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Τρελογιατρέ,
    καλώς ήλθες με τα... σύνεργά σου! Αχρείαστος να΄σαι που λέμε!
    Ναι, τα περί ίντερνετ και διακίνησης πληροφοριών είναι ζητήματα που ακόμα συζητώνται μια και λόγω της "φύσης" του ίδιου του ίντερνετ είναι αδύνατος ο πλήρης έλεγχος και αντιτίθεται και προς την ίδια την ελευθερία του. Θυμήθηκα ένα ποστ που είχε γράψει η Ψιλικατζού το Γενάρη με το κλείσιμο του μόνιτορ και, μια και έχει σχέση με την ουσία και τη λειτουργικότητα του web, σας το υπενθυμίζω.


    nosyparker,
    τα φιλιά μου. Ψηλαφούμε στα σκοτεινά, αυτό κάνουμε. Αδαείς κι ίσως και κάπως φοβισμένοι μπροστά στα θεριά της τεχνολογίας.
    Καλόβουλοι να είμαστε. Αυτό χρειάζεται θαρρώ. Τουλάχιστον, όταν δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο.


    Citronella,
    ματώσανε τα γόνατά μας να σκαρφαλώνουμε στο βουνό των κάποιων χρόνων για να πάρουμε χαμπάρι πέντε πράγματα. Περί ανθρώπινης συμπεριφοράς λέω. Ο καθένας κι ο δρόμος του. Κι ο τρόπος του.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:26:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Όσο κι αν δεν μας αρέσει, όσο κι αν προσθέτει extra δουλειά στο γράψιμο, το σωστό είναι να ζητείται η άδεια. Το λέω αυτό ως "δάσκαλος που δίδασκα...". Από την άλλη όμως, για πρακτικούς λόγους, καλό θα ήταν να υπήρχε μια βάση δεδομένων (φωτό κλπ) ελεύθερη για αναπαραγωγή...

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:44:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα

    the_return,
    από καρδιάς ευχαριστώ. Κι εγώ είχα την ίδια σκέψη περί ιδιωτικού μέιλ αλλά...
    Μακάρι μέσα από όλο τούτο το αλισβερίσι απόψεων να αναδυθούν συμπεράσματα ωφέλιμα για όλους.
    Έτσι κι αλλιώς, ο καθένας είναι αυτός που είναι κι αυτό βγαίνει στο φως, το ξέρουμε καλά.


    kayhanovic,
    έσβησα το άσχετο σχόλιό σου γιατί δε θέλω εθνικιστικές εξάρσεις στο σπιτικό μου. Ούτε ποδοσφαιροποίηση του λόγου.


    phivo!
    Ανάσα βαθιά τα λόγια σου. Ίδια αγκαλιά. Σ΄ευχαριστώ καλέ μου. Εσύ που είσαι γνώστης του χώρου και των πραγμάτων έχεις άποψη που βαραίνει διαφορετικά. Κατανοώ το πνεύμα σου και τη διάφανη οπτική σου. Χαρά μου και τιμή μου να είσαι εδώ.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:54:00 π.μ., Blogger kyriaz

    Διάβασα όλα τα σχόλια εκεί,που αφορούσαν την... "παράνομη" ενέργειά σου.
    Θα καταλάβαινα απολύτως την ένστασή τους αν οι φωτογραφίες τους παρουσιάζονταν ως δικές σου,αν έβγαζες χρήματα από το μπλογκ σου,αν προέκυπτε οποιοδήποτε υλικό όφελος απ' τη χρήση τους.
    Αφού κάτι απ' όλα αυτά δε συμβαίνει,νομίζω πως η συγγνώμη σου είναι υπεραρκετή για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
    Αναρωτιέμαι πάντως αν ξεσηκώνονταν με παρόμοιο τρόπο όλοι οι...φωτογράφοι που κυκλοφορούν οι φωτογραφιες τους στο net,όλες οι δισκογραφικές εταιρείες που τραγούδια τους χαρίζουμε στα μπλογκς μας,εναντίον όλων μας...,τι θα γινόταν....
    Ναι.Έχουν δίκιο...Αλλά αυτό δεν τους δίνει και το δικαίωμα της χλεύης και του διασυρμού για κάποιον που "απολογήθηκε" και αναγνώρισε το "σφάλμα" του...

    Με προβληματισμό,
    kyriaz

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:56:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Ανώνυμε/η.
    Γι αυτό ακριβώς, επειδή ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου είναι βασική αρχή ζωής για μένα, ένιωσα την ανάγκη να απολογηθώ.
    Είχαν δίκιο οι άνθρωποι που μου ζητήσανε το λόγο. Μπορεί το ύφος του μπλογκ και τα γραφόμενά μου να νομίζω πως "μιλάνε" για μένα και την στάση ζωής μου, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
    Ο κάθε άνθρωπος στέκεται σε άλλα πράγματα κι αλλού ρίχνει προβολείς.


    dreamerland,
    ετούτη η σκέψη στηρίζει το ανεξέλεγκτο του απέραντου χάους που λέγεται ίνερνετ. Δίκιο έχεις. Το ζήτημα είναι ότι για να βρουν αν κάποιος χρησιμοποιεί φωτογραφίες, χτυπούν στο google nickname τους. Όλοι σχεδόν που δημοσιεύουν μια φωτογραφία, αν αναφέρουν, αναφέρουν το σάιτ απ' όπου την πήραν, όχι το δημιουργό. Άρα, αποκλείεται να βρεθούν. Μόνο κατά τύχη.
    Εμένα με βρήκαν, επειδή αναφέρω το δημιουργό, πράγμα που αν μη τι άλλο, δείχνει σεβασμό προς τους ίδιους. Δεν είναι τραγελαφικό;


    Dralion,
    καλώς ή κακώς, για μένα οι άνθρωποι δεν είναι μια γραμμή από γράμματα στον υπολογιστή μου. Ούτε κάνω delete εύκολα, ούτε απαξιώνω ό,τι δεν με εξυπηρετεί.
    Πικράθηκα, ναι.
    Από τη συνέχεια που δόθηκε στο θέμα.
    Σ' ευχαριστώ πάντως.
    Την αγάπη τη χρειάζομαι πιότερο κι από τροφή.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 12:14:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Sadmanivo,
    καλώς ήλθες Κυριακάτικα!
    Σ' ευχαριστώ που σμίγεις με τούτη την παρέα.
    Ναι, το σωστό είναι αυτό. Η συγκατάθεση. Όλοι συμφωνούμε.
    Μιλάμε για τούτο το απίστευτο μέσο που μοιάζει αδύνατον να του βάλεις χαλινάρια και να προστατεύσεις δημιουργήματα και να απαγορεύσεις πράγματα. Συνάμα, μιλάμε και για συμπεριφορές. Που μας
    (προσδι)ορίζουν.


    kyriaz,
    αγκαλιές μαρτιάτικες.
    Μόλις διάβασα ένα κείμενο του Phivou, που αναφέρεται στο γεγονός. Ευχαριστώ κι εκείνον και σένα. Πρωτίστως γιατί με "διαβάζετε". Κατανοείτε δηλ. το ύφος μου, τον τρόπο μου και τις προθέσεις μου.
    Τα όσα αναφέρεις, αποτελούν και δικές μου θέσεις.
    Προβληματισμοί, ναι.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 3:11:00 μ.μ., Blogger Ναταλία

    Κυρά μου καλημέρα...
    Κατανοώ και την αγανάκτηση κάποιων που είναι μέλη γιατί δεν έχουν περάσει και λίγα (αν διαβάσεις παρόμοια θέματά τους θα καταλάβεις κι εσύ) αλλά καταλαβαίνω κι εσένα γιατί έχω κάνει κι εγώ το ίδιο πράγμα.
    Επέτρεψέ μου όμως να σου πω (χωρίς οι ίδιοι να το χρειάζονται) πως είναι ένα σάιτ γεμάτο ευαισθησίες και πολλούς από εμάς έχουν αγγίξει οι φωτογραφίες τους.
    Χαίρομαι όμως γιατί είσαι Κυρία με τα όλα της, Άνθρωπος με τσαγανό και Ψυχή γεμάτη καλοσύνη...
    Θα ήθελα πολύ να σου έμοιαζα...

    Μια αγκαλιά......μεγάλη.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 5:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Το ζήτημα της ελευθερίας είχε πάντοτε δύο όψεις άκρως αμφιλεγόμενες...
    Το ένα άκρο είναι η απεριόριστη ελευθερία και σμήνη οι θεωρητικοί θιασώτες του ανά τους αιώνες…
    Το άλλο άκρο είναι η ποδοπάτηση της ελευθερίας του άλλου στο όνομα της απεριόριστης δικής μας ελευθερίας... Ο Αριστοτέλης το ονόμασε ΕΚΤΡΟΠΗ από τη χρυσή ΜΕΣΗ ΟΔΟ, που υπάρχει, κατά τα λεγόμενα, για όλα τα δύσκολα θέματα....
    Η πράξη δείχνει πως, δυστυχώς, δεν είμαστε μαθημένοι να κάνουμε σύνθεση....Ή καλύτερα όταν δεν μας βολεύει να εξετάζουμε τα ζητήματα κι από τη σκοπιά του άλλου, έρχονται καλούπι οι άναρθρες κραυγές και τα τσιτάτα περί της δικής μας ελευθερίας!!! Ζήτω και πάλι ζήτω (μέρα που είναι!!!)
    Αν είμαστε με το άσπρο, δεν μπορούμε να βλέπουμε το μαύρο, αν είμαστε με το μαύρο, θέλουμε να εξαφανίσουμε το άσπρο! Έλα μου ντε που υπάρχουν κι άλλα χρώματα, λεβέντες των blogs
    ΥΠΕΡΕΙΔΟΥ ΕΥΑΔΝΗ

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 7:06:00 μ.μ., Blogger fish eye

    απο τη στιγμη που ειτε τα δικα μας γραπτα ειτε οι φωτογραφιες των διαφορων site βρισκονται ελευθερα στο internet..πιστευω δεν υπαρχει περιορισμος..εδω εφημεριδα αναδημοσιευει κομματια απο μπλογκς και πουλαει..
    εαν θελεις αποκλειστικοτητα κανε ενα ιδιωτικο αλμπουμ και εξασφαλισε τα πνευματικα δικαιωματα..ή φροντισε να δημοσιευεις τα κειμενα ή τις φωτο σου σε κλειστο site μονο για μελη..
    μπορει να κανω λαθος αλλα ετσι μου βγαινει και νομιζω πως ειναι ρεαλιστικο..!!

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 8:39:00 μ.μ., Blogger Eleni63

    Ισως η συγγνώμη να είναι υπερβολή. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι δεν είναι σκόπιμο να αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες. Ολοι το κάνουμε όμως. Καπετάνισσα η ευαισθησία σου μας κινητοποιεί. Α! και κάτι χαριτωμένο. Στο ποστ της πρωτοχρονιάς περίπου έβαλα μια φωτογραφία του σκύλου μου να κολυμπά. Λίγες μέρες μετά μια συνεργάτης μου στο γραφείο ήρθε μαδημένη και μου ανακοίνωσε ότι΄σε διάφορα΄fora που συμμετέχει χρησιμοποιεί αυτή τη φωτογραφία για avatar. Την είχε βρει στο σκληρό δίσκο και της άρεσε. Τι θα γίνει τώρα? με ρώτησε η απίστευτη κούκλα! Την αγκάλισα και της ευχήθηκα να έχει πάντα τη χαρά αυτής της στιγμής που πήρε για avatar.
    Πρόκειται για μια κούκλα μισή κρητικοπούλα και ολάκερη καπετάνισσα και αυτή!

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 9:42:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Natalia μου.
    Με συγκινείς βαθιά. Και μου φοράς στολίδια που λαμποκοπούνε.
    Την αγκαλιά πολύ τη λαχταράω. Και θα στριφογυρίζω εντός της για ώρα.
    Οι άνθρωποι... ναι.
    Καταλαβαίνω, το'πα.
    Θαρρώ πως το 'δειξα κιόλας.


    κ. Υπερείδου.
    Ευτυχώς που ΄χουμε και το ουράνιο τόξο να΄χει γλυκασιά ο λόγος και το βλέμμα κουπαστή να πιαστεί.
    Ευτυχώς.
    Φυσικά και δεν παραπαίει ο κόσμος μεταξύ άσπρου-μαύρου. Τ' ανάμεσά τους μας ταλανίζουν στα κείμενά μας. Και στη ζωή.
    Εδώ λοιπόν, στο ζήτημα της ελευθερίας, όπου όντως ισχύει συχνά "τα καλά και συμφέροντα", ποιός θα δώσει την απόχρωση.
    Ένα βήμα πίσω κι απ' τις δύο μεριές υποθέτω. Ή άλλο λέτε;

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 9:58:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    φεγγαροαγκαλιασμενη,
    επί του πρακτέου έτσι είναι.
    Βουτάνε λόγος και εικόνα σ' έναν ωκεανό κι ο δύτης τι να πρωτοανασύρει στην επιφάνεια...
    Από την άλλη, ο δημιουργός έχει λόγο. Δική του δουλειά.
    Το πως μετράει κι εδώ.
    Πως λειτουργεί ο καθείς, πως ζητάει πράγματα, πως τοποθετείται.


    Ελένη,
    δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο κάτι δικό μας, γεγονός είναι πως του ανοίγουμε πόρτες διαφορετικές. Εν γνώση μας.
    Η ιστορία που περιγράφεις καθρεφτίζει προθέσεις καλές. Αυτό είναι σπουδαίο. Και δεν ισχύει πάντα. Δεν γνωριζόμαστε βλέπεις. Διά ζώσης εννοώ. Κι η καχυποψία έχει νύχια γαμψά. Δικαιολογημένα.

    Φιλώ σε.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 10:01:00 μ.μ., Blogger phivos

    Πόση ζημιά έχει γίνει... Πόσο δρόμο έχουμε ακόμη, να βγούμε στη δημοσιά...

    Μη χαλάς άδικα για μένα τα παινέματά σου, καλή μου Καπετάνισσα. Βάστα τη δύναμή σου κι άνοιξε πανιά!

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 10:10:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    phivo!
    Άκου τα χαλάω! Δε θα'μαστε καλά! Δηλαδή, ποιός αξίζει λόγια γεμάτα θάρρητα, παρά αυτός που κάθεται στη σιωπή κι ακούει τον ήχο της καρδιάς μας και βγαίνει μετά και τον λέει απέξω, τόσο προσεκτικός πιά!
    Στολίδια και χαϊμαλιά θα φοράω σ' όποιον θέλω, εντάξει;
    Να βγαίνει μετά στη δημοσιά να τον καμαρώνουνε!

    Φιλιά μου.

     
  • Χρόνος: Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007 11:13:00 μ.μ., Blogger Socrates Xenos

    Καπετάνισσα, στα ίσια σου!
    Φωτογράφοι(ευτυχώς μερικοί), υποτίθεται καλλιτέχνες με τέτοιο ήθος...μπρρρρ
    Ξεσκαρτάρισέ τους να τους ξέρουν μόνο οι φίλοι τους. Μην κάθεσαι.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 1:05:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Σωκράτη μου,
    εδώ, στη καρδιά. Να ακουμπιόμαστε πέντε άνθρωποι είναι αρκετό. Κι αν σφάλλουμε, κι όταν -μάλλον- σφάλλουμε, να αγαπιόμαστε περισσότερο.
    Και να δυναμώνουμε.

    Έλα. Στα ίσια μας εμείς, σωστά.
    Αλλά κατανοώ κι απ' την άλλη...

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 1:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Η κοινότητα του dpgr υπερέβαλλε, στάθηκε στο "γράμμα του νόμου" και όχι στην ουσία των πραγμάτων.
    Οι φωτογραφίες τιμήθηκαν από την (κατά κυριολέξία καπετάνισσα) που σαν ένας νέος Αγιάννης δικάστηκε για ένα καρβέλι.
    Αλλά την ίδια υπερβολή την αντικρύζω και εδώ. Φωνές συμπαράστασης που στην ουσία στήνουν άλλο ένα λαικό δικαστήριο με κατηγορούμενη μια ολόκληρη κοινότητα.

    Νovus G.D. Mέλος τoυ dpgr

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 7:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Είμαι ένας απο τους φωτογράφους των οποίων το έργο χρησιμοποιήθηε στο blog αυτό δίχως την άδειά μου και δίχως να ενημερωθώ.

    Το blog αυτό, όσοι προσέξατε, παρέχει το περιεχόμενό του υπό την εκχώρηση του creative commons και μετέχει στο πρόγραμμα copyscape. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα δυο σηματάκια που παρατηρεί κανείς στο τέλος κάθε σελίδας του blog αυτού;

    Πώς η διαχειρίστρια του blog επιθυμεί από τους αναγνώστες τους να σέβονται τα πνευματικά της δικαιώματα και να μην οικιοποιούνται ή αντιγράφουν το έργο της. Δηλαδή η διαχειρίστρια απαιτεί από τρίτους τον σεβασμό που η ίδια αμέλησε να δείξει στους φωτογράφους του dpgr.

    Εμένα με προσβάλλει αυτή η ανακολουθία αλλά δέχτηκα τη συγνώμη της διαχειρήστριας και έδωσα τη συγκατάθεσή μου για χρήση του έργου μου εφόσον υπάρχει σαφής παραπομπή στην πηγή.

    Αυτό που ενόχλησε την κοινότητα του dpgr ήταν η στάση της ιδιοκτήτριας του blog αυτού που συνοψίζεται ως εξής: όποιος φωτογράφος ενοχληθεί ας μου πει και θα αφαιρέσω τη φωτογραφία του. Αυτη η στάση εξόργισε κάποια μέλη του dpgr διότι είναι απαράδεκτη. Είναι ευθύνη της Καπετάνισσας να έρθει σε επαφή με τους φωτογράφους και να ζητήσει την άδειά τους, αντί να περιμένει να διαμαρτυρηθούν αυτοί για την οικιοποίηση του έργου τους.

    Να το πώ πιο χοντροκομμένα για να συννενοηθούμε: τηρουμένων των αναλογιών, η Κ. ισχυρίζεται πως η κλοπή είναι έγκλημα μόνο όταν αποκαλυφθεί.

    Μην λιθοβολείτε την κοινότητα του dpgr. Δεν γνωρίζω μέλος της που να μην έδωσε συγκατάθεση για χρήση του έργου του όταν ρωτήθηκε. Στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και δεοντολογίας επιβάλλουν να ζητά κανείς άδεια. Ειδικά όταν η Κ δηλώνει (μέσω της συμμετοχής στο creative commons και στο copyscape) πως μετέχει της δεοντολογίας αυτής.

    Επιμέρους σχόλια:

    @phivos: τι θα πει, δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει internet; Σίγουρα δε σημαίνει μπάστε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε. Εξάλλου η ίδια η Κ. διεκδικεί την κατοχύρωση του πνευματικού έργου της μέσω των εννοιών που πιστεύεις πως δεν ισχύουν στο internet. Οι νόμοι δεν είναι για να σ'εμποδίζουν να διαθέτεις το έργο σου ελεύθερα αλλά για να εμποδίζουν τρίτους να το οικιοποιούνται δίχως να σέβονται τις επιθυμίες σου.

    Παράδειγμα: αντιγράφω κάτι δικό σου, του τραβάω κι ένα copyright με βάση την εκχώρηση που κανεις και μετά ως δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων αρχίζω να κυνηγώ οσους έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο υλικο. Είσαι βέβαιος πως επιθυμείς να καλύψει η γενναιοδωρία σου μια τέτοια οικιοποίηση του έργου σου; Αμφιβάλλω. Γι αυτό ίσως να σκεφτείς να το εκχωρείς μέσω μιας creative commons άδειας η οποία όμως στηρίζεται στο copyright, το οποίο απεχθάνεσαι. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς;

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 8:21:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Νovus G.D,
    καλώς ήλθες.
    Με τιμάς με τα λόγια σου και σ' ευχαριστώ.
    Από εκεί και πέρα, όχι, δεν κατηγορείται η κοινότητα του dpgr, για όνομα του θεού. Ίσα-ίσα, αν προσέξεις τα σχόλια, υποστηρίζεται από αρκετούς.
    Ξέρεις, υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο εδώ, εννοώ πως γράφουμε πράγματα ψυχής, πολύ δικά μας, πράγμα που μας ενώνει με κρίκο φιλίας. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Πως δηλαδή, ίσως κάποια παραπανίσια λόγια να έχουν ως πηγή τους, συμπάθεια προς εμένα.
    Από την άλλη, απόψεις είναι, που στηρίζονται στα όσα διάβασαν οι άνθρωποι στο φόρουμ του dpgr.
    Αντιδράσεις, αν θες.
    Άνθρωποι που σέβονται τον άνθρωπο κυκλοφορούν εδώ γύρω, μπορείς ο ίδιος να το διαπιστώσεις.


    λ:ηρ,
    καλώς μας ήρθες συντοπίτη.
    Θα απαντήσω όσον αφορά στο δικό μου κομμάτι, ο Phivos έχει επάρκεια γνώσεων ώστε να τοποθετηθεί. Γνώσεις, που εγώ δεν μπορώ με τίποτα να κοκκκορευτώ πως έχω.
    Απομονώνεις μια κουβέντα μου και την περνάς ως σύνοψη της στάσης μου.
    Είναι άδικο και με πικραίνει.
    Είπα ότι, το να αφαιρέσω όλες τις φωτογραφίες των μελών του dpgr και να οδηγούνται στα ανάλογα λινκ χωρίς να βλέπουν τίποτα, αυτό κι αν είναι ανέντιμο.
    Καθάρισα με τη μία, ούτε απολογίες, ούτε τίποτα.
    Μέσα σ' αυτή τη λογική, ρώτησα ποιούς ενοχλεί.
    Δεν έκανα το μάγκα, υποβιβάζοντας το έργο των ανθρώπων και ζητώντας να κάνουν "παραχωρήσεις" προς εμέ!

    Η διαστρέβλωση των λόγων μου με πικραίνει.
    Το μόνο που δεν έδειξα μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή είναι έπαρση.
    Γιατί προσπαθείτε να το περάσετε έτσι;


    Εν πάση περιπτώσει, δεν ωφελεί, νομίζω...
    Να ευχαριστήσω κι από εδώ όλους τους δημιουργούς που μου έστειλαν μέιλ ζητώντας να διατηρήσω τις φωτογραφίες τους και να κοινοποιήσω πως ό,τι παραμένει εδώ, στο λ-έξεις, είναι παραχωρημένο από τον δημιουργό του.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 4:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Aγαπητή καπετάνισσα

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λιθοβολισμός είναι η πιό προσφιλής αντίδραση κάποιων από το dpgr.
    Ξεχνούν όμως κάτι βασικό. Από τη στιγμή που δημοσιοποιεί κανείς κάτι ότι πλέον δεν του ανήκει.
    Ανήκει στον κόσμο που μπορεί να το κάνει ότι θέλει. Όποιος δεν θέλει να του χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία ας μην κροϊδευόμαστε δεν πρέπει να τη δημοσιοποιεί. Πάντως η συμπεριφορά τους απέναντί σου ήταν απαράδεκτη και σε προσκαλώ στο http://mypalm.ath.cx από όπου θα μπορείς να αντλήσεις τις εικόνες που θα ντύσουν τα όμορφα κείμενά σου, αλλά με μιά πιό φιλική και εγκάρδια αντιμετώπιση. Είσαι ευπρόσδεκτη να δώσεις μεγαλύτερη αξία στις φωτογραφίες που θα προβάλεις. Αρκεί μόνο να υπάρχει μιά τυπική αναφορά (σεβασμός) στη δημιουργία του άλλου. Τίποτε παραπάνω.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 4:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Θα ήθελα να προσθέσω ότι θα ήταν τιμή μου να χρησιμοποιήσεις δικές μου φωτογραφίες.
    Μπορείς να το κάνεις ελεύθερα χωρίς κάν να αναφέρεις το όνομά μου.
    Αρκεί οι φωτογραφίες μου απλά να σου κάνουν.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 8:07:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Vangeli,
    με τιμάς και θερμά σ' ευχαριστώ.
    Με το καλό να σμίγουμε, που λέμε εμείς εδώ. Έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά με το φακό σου και θα 'ναι χαρά μου να συνταιριάξει η ματιά σου με το λόγο μου.

    Όσο για τα υπόλοιπα, θαρρώ Βαγγέλη πως έχουν τα δίκια τους οι άνθρωποι.
    Δικαίωμά τους να ζητούν άδεια και το σέβομαι. Και μένα δεν μ' αρέσει να μου αντιγράφουν κείμενα. Βέβαια, αν γράψουν αυτό το πήρα από το λ-έξεις και το έγραψε η Καπετάνισσα, το βρίσκω λογικό. Ίντερνετ είναι. Μ' αυτή τη σκέψη λειτούργησα κι εγώ στις φωτογραφίες τους.
    Δεν με στενοχωρεί που μου το ζήτησαν, το είπα.
    Το παραπέρα ήταν άσχημο.

    Όμορφες στιγμές ν' απαθανατίζεις!

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 8:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Μαρία πριν στηριχτεις στην πληροφόρηση που παρέχει ο vangelis για το myPalm digital photography, πως δηλαδή αρκεί μια τυπική αναφορά στην πηγή, πρόσεξε σε παρακαλώ τον όρο χρήσης που σαφώς εξηγεί το ίδιο το website:

    Η εμπορική ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκμετάλλευση ή αναδημοσίευση του υλικού του Forum χωρίς πρότερη άδεια του ιδιοκτήτη του

    Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως ό,τι δημοσιοποιείται δεν αποτελεί και δημόσιο κτήμα. Ανήκει στον δημιουργό στον οποίο οφείλουμε να απευθυνόμαστε πριν χρησιμοποιήσουμε το έργο του.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 8:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Μαρία, δεν είναι σωστό να λές πως είναι δικαίωμα των φωτογράφων να απαιτούν να τους ζητηθει άδεια πρώτα. Αποτελεί υποχρέωσή σου, να τους ζητήσεις εσύ την άδεια.

    Η διαφορά είναι πως με τη θέση που πέρνεις μεταθέτεις την ευθύνη στον φωτογράφο. Η ευθύνη είναι δική σου. Αυτό δεν φαίνεται να το αναγνωρίζεις και γι αυτό μερικοί αγρίεψαν στο dpgr.

    Τα δικαιώματα των δημιουργών είναι δεδομένα, όπως άλλωστε και η δική σου ευθύνη. Δεδομένου πως τα δικαιώματα έχουν ήδη ασκηθεί (με την ρήτρα περι δικαιωμάτων στο dpgr), αυτό που ελέγχεται πλέον είναι η δική σου ευθύνη που δεν ζήτησες άδεια πριν χρησιμοποιήσεις το έργο άλλων. Και που στη συνέχεια δήλωσες πως όποιος ενοχλείται να στο πει. Αυτό προσπάθησαν να σου εξηγήσουν (μερικοί λίγο άγαρμπα) στο dpgr.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2007 8:54:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    λ:ηρ,
    δε μπορώ να συνεχίσω άλλο, πίστεψέ με και στο λέω με αγάπη αυτό.
    Όλα θα τα δεχτώ, μόνο πως δεν ανέλαβα ευθύνες μη μου λες.
    Όλο πάνω μου το πήρα.
    Ούτε να τρέξω προσπάθησα, ούτε να παίξω κρυφτούλι.
    Ευθέως μίλησα και όλα τα συνεπακόλουθα, μην τα ξαναλέμε.

    Αδικία είναι μωρέ λ:ηρ, δεν απέφυγα τις ευθύνες, ίσα-ίσα!

    Τέλος πάντων, άσε το να πάει στο καλό.
    Στο ζητώ χάρη.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 1:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Εγώ αγαπητή καπετάνισσα σε ότι αφορά τις δικές μου φωτογραφίες την άδεια στην έδωσα.
    Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ελεύθερα.
    Για τις φωτογραφίες των υπολοίπων μελών του myPalm καλό θα ήταν να έρθεις σε συννενόηση μαζί τους. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα σε αντιμετωπίσουν όμορφα και εγκάρδια και ότι θα υπάρξει συνεργασία. Όσο για τους όρους του myPalm το λένε ξεκάθαρα. Μιλάνε για μή εμπορική και παντός είδους εκμετάλλευση και εσύ δεν κάνεις τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα κείμενα και εικόνες παντρεύονται και συνυπάρχουν αρμονικά σε μια δημιουργική συνεύρεση. Δυστυχώς κάποιοι δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν την αξία του "τόνα χέρι νίβει τ'αλλο και τα δυό το πρόσωπο"
    Αντί να αγκαλιάσουν την προσπάθειά σου επέλεξαν τον λιθοβολισμό και τον Καιάδα.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 2:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Βαγγέλη, οι όροι σου δεν επιτρέπουν

    "[την] εμπορική ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο" και όχι για "για μή εμπορική και παντός είδους εκμετάλλευση".

    Εκείνο το διαζευκτικό "ή", δεν επιτρέπει τη χρήση υλικού δίχως άδεια του δημιουργού.

    Όταν γράφεις λοιπόν

    "Αρκεί μόνο να υπάρχει μιά τυπική αναφορά (σεβασμός) στη δημιουργία του άλλου."

    τότε εκχωρείς άδεια χρήσης για τις δικές σου φωτογραφίες αλλά και για το έργο των άλλων φωτογράφων που σε έχουν εμπιστευτεί. Μήπως το παρακάνει λίγο;

    Τελικά τι ισχύει στο site σου; Είναι απαραίτηση η ρητή άδεια του δημιουργού ή όχι; Αν είναι απαραίτητη, γιατι γράφεις παραπάνω πως το μόνο που χρειάζεται είναι μια τυπικη αναφορά στην πηγή.

    Αν δεν είναι απαραίτητη, έχεις ενημερώσει τους δημιουργούς σχετικά ώστε να γνωρίζουν πως εκχωρούν, εν λευκώ, το έργο τους στο site σου; Διότι απ' ότι είδα οι όροι εγγραφής εξηγούν πως η ρητή άδεια του δημιουργού είναι απαραίτητη.

    Τελικά τι ισχύει; Απλό μπέρδεμα επειδή δεν έχεις καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ή κανένα κόλπο να οικιοποιηθείς τη δουλειά άλλων;

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 9:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Για να αφήσουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων, τα πράγματα είναι πολύ απλά...

    Όταν βλέπουμε μία φωτογραφία/εικόνα που μας αρέσει και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ένα blog, το πιο απλό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να στείλουμε ένα e-mail στο φωτογράφο/δημιουργό και να εκφράσουμε ευγενικά το ενδιαφέρον, και γιατί όχι το θαυμασμό μας, για τη φωτογραφία του... Πιστέψτε με, δύσκολα θα αρνηθεί να μας παραχωρήσει άδεια για δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του...


    PS Ωραία διαφημιστική προσέγγιση, φίλε vangelis... σαν (παλιό) τηλεοπτικό σποτάκι!

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 10:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Πόσο πιό σαφές άραγε να το κάνω;

    Είπα ότι για τις δικές μου φωτογραφίες δίνω την άδεια στην καπετάνισσα να τις χρησιμοποιήσει.

    Για τις φωτογραφίες των μελών του myPalm είπα ότι θα πρέπει να έρθει σε συννενόηση μαζί τους.

    Είπα επίσης ότι από τα μέλη του myPalm θα βρεί κατανόηση και ότι ευχαρίστως θα επέτρεπαν τη χρησιμοποίηση φωτογραφιών τους με μιά τυπική αναφορά στον εκάστοτε δημιουργό.

    Τώρα όσο για το παιχνίδι των εντυπώσεων φαίνεται ποιός το παίζει.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 12:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Θα ήθελα δε να παρακαλέσω να σταματήσει η υποκρισία γιατί μετά από μιά πρόχειρη επίσκεψη σε κάποιο blog είδα το Φαλακρό όρος τον Παπαληγούρα και τον Πολύδωρα και άλλα χωρις να αναφέρεται πουθενά ποιός είναι ο φωτογράφος. Ας μη γινόμαστε λοιπόν βασιλικότεροι του βασιλέως και ας κοιτάξουμε πρώτα το δικό μας σπίτι. Όχι λοιπόν το άκρον άωτον της τυπικότητας μόνο για τους άλλους αλλά και για τη δική μας τη φωλιά.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 6:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Βαγγέλη, παραπάνω γράφεις "Αρκεί μόνο να υπάρχει μιά τυπική αναφορά (σεβασμός) στη δημιουργία του άλλου. Τίποτε παραπάνω." Με τη δήλωση αυτή (α) εμφανίζεσαι να διαχειρίζεσαι εν λευκώ τα δικαιώματα τρίτων δημιουργών (β) πουθενά δεν αναφέρεις πως είναι απαραίτητη η άδεια. Δημιουργείς την εντύπωση πως βάζουμε τη φωτογραφία, βάζουμε και μια παραπομπή, και δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τον δημιουργό.

    Όσον αφορά το σχόλιό σου για τις φωτογραφίες στο ιστολόγιό μου irakliotis.gr, σε πληροφορώ:

    Αν πατούσες τον σύνδεσμο για να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο "Είναι δυνατόν;" θα διαπίστωνες πως στο τέλος υπάρχει παραπομπή για τη φωτογραφία του κ. Παπαληγούρα. Επειδή η φωτογραφία βρίσκεται σε κρατική ιστοσελίδα αποτελεί τμήμα του δημόσιου τομέα (public domain) και γι αυτό δεν είναι απαραίτητη η άδεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Για τη φωτογραφία του Φαλακρού: σου πέρασε από το μυαλό πως η φωτογραφία μπορεί να είναι δική μου; Η φωτογραφία είναι δική μου λοιπόν. Τραβήχτηκε στις 21.12.2005 στο δρόμο Θεσ/νικης-Δράμας, στο ύψος της διασταύρωσης με την Πρώτη Σερρών. Φωτογραφική μηχανή Pentax istD, 1/125, f/11, Sigma 18-200 2.8. Η φωτογραφία που χρησιμοποιώ στο blog μου είναι κροπάρισμα της αυθεντικής που βρίσκεται εδώ. Τα πλήρη στοιχεία EXIF είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 8:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Aγαπητέ λ:ηρ είδες πόσο εύκολα παρεξηγούνται και παρερμηνεύονται τα γραπτά;
    Το "Αρκεί μόνο να υπάρχει μιά τυπική αναφορά (σεβασμός) στη δημιουργία του άλλου. Τίποτε παραπάνω." που είπα αναφέρεται στο ελάχιστο που μπορεί κανείς να κάνει όταν χρησιμοποιεί την φωτογραφία κάποιου άλλου. Και γιατί το λέω αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι για να επικοινωνήσει κανείς με τον φωτογράφο δημιουργό δεν είναι πάντα εύκολο δεδομένου ότι σχεδόν όλοι αποκρύπτουν το e-mail τους. Βεβαίως το σωστό είναι να βρείς τον φωτογράφο και να ζητήσεις την άδειά του. Καμία αντίρρηση επ' αυτού. Αυτό είναι το πρέπον και το ηθικό. Όταν όμως δεν έχεις τρόπο να τον βρείς τότε τι κάνεις; Θα μου πείς γράφεσαι στο site και του στέλνεις ΠΜ.
    Αναφερόμενος στο δικό σου blog δεν υπαινίχθηκα ότι δεν ήταν δικές σου οι φωτογραφίες. Απλά είπα ότι δεν αναφέρεται ο φωτογράφος. Όπως π.χ. όταν μιλάμε για ένα τραγούδι και είμαστε υποχρεωμένοι εκτός του ερμηνευτή να αναφέρουμε οπωσδήποτε τον συνθέτη και τον στιχουργό έτσι θα έπρεπε να γινόταν και για κάθε φωτογραφία. Είτε δική μας είναι είτε όχι να αναφέρεται οπωσδήποτε ο δημιουργός. Έτσι κάνουν όλες οι σοβαρές εφημερίδες και τα σοβαρά περιοδικά. Μάλιστα σε ορισμένα αναφέρονται πλήν του φωτογράφου και άλλοι όπως ο στυλίστας ο μακιγιέρ κτλ.
    Ακριβώς λοιπόν για τους παραπάνω λόγους όταν λέω στους όρους του δικού μου site ότι χρειάζεται άδεια από μένα, αυτό δεν σημαίνει ότι εκχωρώ στον καθένα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες των μελών. Αλλά ότι εγώ ο οποίος δεν αποκρύπτω το e-mail μου είμαι ο διαχειριστής του site και μπορώ να φέρω σε επαφή τον ενδιαφερόμενο με τον φωτογράφο μέλος.
    Τέλος θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μη κάνουμε κατάχρηση αυτού του χώρου και να το σταματήσουμε εδώ. Κι' αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι όλο και κάποιο ψεγάδι θα μου βρίσκεις συνέχεια και εγώ θα είμαι υποχρεωμένος να δίνω εξηγήσεις.
    Άλλωστε τα ίδια πράγματα πιστεύουμε και δεν έχει νόημα να διϋλίζουμε πλέον τον κώνωπα.
    Αυτό που λέμε και πιστεύουμε και οι δύο είναι ότι για να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες τρίτων πρέπει να έχουμε την άδειά τους και οπωσδήποτε να αναγράφουμε τον δημιουργό.
    Δίπλα όμως στη φωτογραφία και όχι στα ψιλά.
    Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την καπετάνισσα για την φιλοξενία. Να ευχαριστήσω επίσης τον λ:ηρ για την ευαισθησία του σ' αυτό το θέμα αλλά και να τον παρακαλέσω άλλη μιά φορά το θέμα να λήξει εδώ.

    Ευχαριστώ

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 9:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Βαγγέλη ποιές παρεξηγήσεις; Έψαξες στο blog μου να δεις ποιά είναι η στάση μου όσον αφορά το έργο τρίτων; Όχι. Στάθηκες σε μια επιφανειακή και επιπόλαια παρατήρηση την οποία δεν μπήκες καν στον κόπο να επαληθεύσεις, και χρησιμοποίησες τα συμπεράσματά σου ως επιχείρημα εναντίον μου. Παρεξήγηση;

    Τώρα όσον αφορά το δικό σου το site. Αν κάποιος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον φωτογράφο, ας μην χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία. Τι λογική είναι αυτή που επιτρέπει τη χρήση του έργου τρίτου επειδή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του;

    Σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν χωρουν εκπτώσεις ούτε απλοποιήσεις.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 9:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Και κάτι άλλο που μόλις πρόσεξα Βαγγέλη: περιμένεις στο δικό μου το blog να αναφέρω πως οι δικές μου φωτογραφίες είναι δικές μου; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Δικό μου είναι το μαγαζί, εξυπακούεται πως ότι δεν αποδίδεται σε άλλο δημιουργό είναι δικό μου.

    Αλλά ακόμη κι αυτό το ξεκαθαρίζω στη σελίδα-καλωσόρισμα του ιστολογίου μου όπου διευκρινίζω την πολιτική μου για τα πνευματικά δικαιώματα.

    Για μια ακόμη φορά έσπευσες να βγάλεις συμπεράσματα δίχως να το ψάξεις λίγο το θέμα.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 9:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Δυστυχώς από ότι βλέπω εξακολουθείς να παρεξηγείς τα γραφόμενά μου. Φαίνεται ότι μιλάμε ή διατυπώνουμε διαφορετική γλώσσα.

    Αν δεν δώσουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα να αναγράφεται ο φωτογράφος πως έχουμε την απαίτηση να το κάνουν οι άλλοι;
    Επιβάλλεται να το αναγράφουμε ακόμα κι αν προκειται για δικές μας φωτογραφίες.

    Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα πιό πριν
    "Βεβαίως το σωστό είναι να βρείς τον φωτογράφο και να ζητήσεις την άδειά του. Καμία αντίρρηση επ' αυτού. Αυτό είναι το πρέπον και το ηθικό."
    Αυτό κατ' εσέ σημαίνει ότι εγώ υποστηρίζω ότι αν δεν βρούμε τον φωτογράφο βουτάμε τη φωτογραφία και δεν τρέχει τίποτα;

    Δεν είπα κάτι κακό ούτε για σένα ούτε για τη σελίδα σου. Αντίθετα σε ευχαρίστησα για την ευαισθησία που έχεις στο θέμα αυτό.

    Ούτε εκπτώσεις έκανα ούτε απλοποιήσεις.

    Λυπάμαι όμως γιατί τελικά διακρίνω μιά προκατάληψη.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 9:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    ...και επειδή δεν πρόκειται να επανέλθω

    σε χαιρετώ και σου εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.

    Φιλικά Βαγγέλης

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007 10:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Βαγγέλη αυτό που λες περι αναγραφής ιδιοκτήτη κάτω απο τις δικές μας φωτογραφίες είναι πρωτοφανές. Είναι δηλαδή σα να βάζουμε ετικέτες με το όνομά μας πάνω σε όλα μας τα υπάρχοντα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

    Μήπως θα πρέπει να ζητούμε και άδεια από τον εαυτό μας πρώτα;

    Σου θυμίσω πως η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από τη διαφωνία αν θα πρέπει να ζητούμε την άδεια του δημιουργού ή απλώς να βάζουμε μια παραπομπή δίχως να έχουμε εξασφαλίσει τέτοια άδεια.

    Τώρα, για το αν είπες κάτι "αρνητικό" για τη σελίδα μου, σε παραπέμπω στο σχόλιό σου από τις 12:58 μμ.

     
  • Χρόνος: Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2007 5:12:00 π.μ., Blogger trelogiatros

    καλημέρα και ευχαριστώ για το καλωσόρσιμα.

     
  • Χρόνος: Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2007 3:29:00 μ.μ., Blogger ovi

    Γλυκιά καπετάνισσα, το ότι γίνεται και γράφτηκε για να χρησιμοποιήσω κάτι που λέει ο Φοίβος είναι φαιδρό και δείχνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι των ΄φωτογράφων’ και την παράλληλη άγνοια τους για το τι σημαίνει internet. Εάν πραγματικά θέλανε να προστατεύσουν τη δουλειά τους υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά μάλλον θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη, όσο για την αναφορά στην ελληνική νομοθεσία εκεί πια αγγίζουν τα όρια του γελοίου και στο λέει κάποιος που έχει πέσει θύμα κλοπής δουλειά του και πολύ περισσότερο της υπογραφής του.
    Το ότι ανέφερες την πηγή σε καλύπτει απόλυτα νομικά (για να μην πω ότι τους έκανες και διαφήμιση) όπως παράλληλα το ότι δεν πήραν τα γνωστά μέτρα κατά της αντιγραφής δεν τους καλύπτει νομικά.
    Εάν χρειάζεσαι φωτογραφίες το αρχείο του Ovi magazine και το προσωπικό μου είναι πάντα στη διάθεση σου!!! Απλά πες μου το θέμα και θα σου στείλω όσες θέλεις να διαλέξεις. ;)

     
  • Χρόνος: Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2007 8:28:00 μ.μ., Blogger Unknown

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

     
  • Χρόνος: Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2007 8:39:00 μ.μ., Blogger Unknown

    Καπετάνισσα, είμαι μέλος του dpgr, έχω μάλιστα την τιμή να ανήκω στην καλλιτεχνική ομάδα του forum -ότι και αν αυτό σημαίνει. Δεν συμμετείχα στην σχετική συζήτηση στο dpgr γιατί όταν την είδα, το θέμα είχε λήξει και πολύ ορθά στην συνέχεια κληδώθηκε.
    Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να ρίξω ευθύνες και αναθέματα, άλλωστε οι απαραίτητες και αμοιβαίες εξηγήσεις δόθηκαν.
    Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα αν ήθελες να χρησιμοποιήσεις κάποιες από τις φωτογραφίες μου - θα ήταν μάλιστα ευχαρίστησή μου - υπό τον όρο της εκ των προτέρων ενημέρωσης μου και αναγραφής του ονόματός μου.
    Και κάτι ακόμα, σε περίπτωση που δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο του άρθρου, - πράγμα μάλλον απίθανο κρίνοντας από το πνεύμα του blog - θα σου ζητήσω να την αφαιρέσεις.
    Η προσωπική μου gallery είναι εδώ
    http://www.ziskar.gr/ ελπίζω να μπορέσεις να βρεις κάποια που να σου αρέσει.

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Απριλίου 02, 2007 6:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Μαρία, η πρόταση του ovi παραπάνω:
    Το ότι ανέφερες την πηγή σε καλύπτει απόλυτα νομικά (για να μην πω ότι τους έκανες και διαφήμιση) όπως παράλληλα το ότι δεν πήραν τα γνωστά μέτρα κατά της αντιγραφής δεν τους καλύπτει νομικά.
    είναι τεχνικά και νομικά ανυπόστατη.

    Το dpgr έχει ξεκάθαρη ρήτρα περι πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αναφορά στην πηγή και μόνο δεν σε καλύπτει νομικά. Το αν κάνεις διαφήμιση σε κάποιον αυτό είναι παραμύθι. Τον φωτογράφο τον ρώτησε κανείς αν θέλει διαφήμιση με το στανιό;

    Επίσης, η ρήτρα πνευματικών δικαιωμάτων του ovi magazine, το φωτογραφικό υλικό του οποίου τόσο απλόχερα σου προσφέρει ο σχολιαστής παραπάνω, λέει ξεκάθαρα:
    All photographs are copyrighted and may not be used in any way, other than with the distribution of the article and essay content for non-commerical purposes.

    Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η συγχυση που επικρατει το θέμα της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στην κοινότητά μας. ΓΙ αυτό και η τακτική που αποφάσισες να ακολουθήσεις είναι και η καλύτερη: ρώτα πρώτα τον ίδιο τον δημιουργό.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Απριλίου 03, 2007 8:22:00 μ.μ., Blogger stefanos

    έχοντας πολλά τρεξίματα τελευταία, μόλις τώρα κατάφερα να ρίξω ματιά σε όλους εσάς που διαβάζω συχνά.
    Το θέμα c(l)opyright είναι πελώριο.
    Και αφού δεν αναφέρεται μόνο σε 'σένα θα πρέπει να πούμε ότι το δίκιο συνήθως (όχι πάντα) είναι του δημιουργού.

    Δεν διάβασα όλο το κατεβατό με τα σχόλια γιατί εδώ δεν είναι forum.
    Αλλά, αν έστω και εν'μέρει σε καλύπτουν κάποιες δικές μου φώτος σου δίνω (μόνο εσένα)
    την άδεια να χρησιμοποιήσεις όπως θες τις φωτογραφίες του όπως θες στο δικό σου blog.
    Χωρίς βέβαια το δικαίωμα να τις πουλήσεις :-)

    Καλές σου διακοπές και γιορτές

     
  • Χρόνος: Τετάρτη, Απριλίου 04, 2007 2:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Γλυκειά μου καπετάνισσα ο θόρυβος που γίνεται είναι υπερβολικός. Δεν μπόρεσα να λάβω μέρος στον διάλογο του dpgr, αφού είχε κλειδωθεί. Σύντομα θα ανεβάσω εκεί φωτογραφίες μου καθώς και στην ιστοσελίδα μου, την οποία ετοιμάζω, και μπορείς να έρχεσαι όποτε θέλεις. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον ziskar.
    Να είσαι καλά, να απολαμβάνεις τη ζωή και να δημιουργείς με την ψυχή σου. Σε συγχαίρω για τη ματιά σου και την ευαισθησία σου. Αυτό το blog είναι μια όαση ευαισθησίας και να συνεχίσεις να μας προσφέρεις όσο μπορείς τις δικές σου κουβέντες και τους δικούς σου σιωπηλούς ήχους…

     
  • Χρόνος: Τετάρτη, Απριλίου 04, 2007 5:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Καλησπέρα σε όλους,
    δεν συνηθίζω να απαντώ σε τέτοια θέματα, για να μην δίνω συνέχεια. Εδώ όμως χρειάζονται κάποιες απαντήσεις.
    Ανηκω στην διαχειριστική ομάδα του dpgr.gr, αλλά ότι γράφω εδώ εκφράζει τον Λυκούργο και μόνο.

    @the_return, και αρκετούς ακόμα:
    Μην μπερδεύετε το dpgr, με μεμονωμένους χρήστες και τις απόψεις τους. Δεν "λιθοβόλισε" κανέναν το ίδιο το dpgr: Οπως και το παρόν σπιτικό, ετσι και το dpgr απλά στεγάζει ανθρώπους με διαφορετικες απόψεις.

    @phivo:
    Διαβασα στο blog σου, την αναφορά για το λάθος περί κυβέρνησης και κράτους. Κανένας μας δεν διεκδικεί το αλάθητο, και θα το τσεκάρουμε. Ομως, ο τρόπος με τον οποίο το έκανες, δεν μου άρεσε. Στα λίγα χρόνια της ζωής μου, έχω καταλάβει τα εξής για τους ανθρώπους: Υπάρχουν αυτοί που όταν διαπιστώσουν ένα λάθος σου, θα στο πούνε ώστε να διορθωθείς και να γίνεις καλύτερος, και θα χαρούν που βοήθησαν. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι οποίοι αντιθέτως δεν θα στο πούνε, για να μπορούν να σε χλεβάζουν από μακριά και εκ του ασφαλούς. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις?
    Οσο για τις απόψεις σου περί copyright και δασκάλων, με τις πρώτες δεν πολυσυμφωνώ, αλλά τις δεύτερες τις βρίσκω πολύ ενδιαφερουσες και μπορείς να τις γράψεις και στο www.pde.gr ώστε να τις διαβάσει και άλλος κόσμος εκτός από εσένα τον ίδιο...
    Οσο για αυτό: "Πι Ες: όχι, δεν θα τούς βάλω link, δεν θα τούς κάνω και διαφήμιση από πάνω! Με τέτοια μυαλά που έχουν, τούς αξίζει η αφάνεια!" Διακρίνω μια έπαρση? Ειδικά μιας και αναφέρεσαι σε ένα site, που οι παροχές του προς τους χρήστες του, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στο Ελληνικό ίντερνετ!

    @όλους:
    Σαν διαχειριστής του dpgr ξέρω ότι εχει ζητηθεί πάρα πολλές φορές η άδεια για χρήση φωτογραφιών, και απ'όσο ξέρω (μιας και δεν την δίνει το ίδιο το dpgr, αλλά παραπέμπει στους δημιουργούς των φωτογραφιών), αυτή -για μη εμπορική χρήση- δίνεται σχεδόν πάντα (θα έλεγα σκέτο "πάντα"... αλλά ας μην φανώ απόλυτος).
    Επίσης, μιας και αναφέρθηκε:
    Οχι, δεν υπάρχει τρόπος να "ασφαλιστούν" οι φωτό κατά της αντιγραφής. Ολα παρακάμπτονται. Και επίσης, επειδή το είδα και αυτό, σε περίπτωση κλοπής φταίει ΣΑΦΩΣ ο κλέφτης, και όχι ο ιδιοκτήτης, ακόμα και αν ο τελευταίος ξέχασε το σπίτι του ξεκλείδωτο...

    @Vaggos:
    Βαγγέλη, τόσο καιρό μετά, και ακόμα ψάχνεις στο ίντερνετ να βρεις που θα μπορέσεις να ρίξεις λάσπη στο dpgr και ταυτόχρονα να διαφημίσεις το site σου? Ακολούθα επιτέλους το δικό σου μονοπάτι... και αν είναι καλό, θα το ευχαριστηθείς... Ομως άσε ήσυχο το δικό μας...

    Αντί επιλόγου, θα πω οτι θεωρώ το όλο θέμα λήξαν. Προσωπικά εκτιμώ την στάση σου, Καπετανισσα, και θεωρώ ότι κατάλαβες το "λάθος" σου. Δυστηχώς δεν εχω αξιόλογες φωτό ώστε να σου δώσω το ελεύθερο να τις χρησιμοποιήσεις -για την ακρίβεια έχω σταματήσει να φωτογραφίζω-, αν είχα όμως θα στο έδινα...

    Καλά ταξίδια στα δικά σας μονοπάτια...

     
  • Χρόνος: Δευτέρα, Απριλίου 16, 2007 5:12:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα

    Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
    Η συμμετοχή σας σε τούτη εδώ την κουβέντα είναι πολύτιμη. Ούτως ή άλλως η ανταλλαγή απόψεων είναι μια γόνιμη διαδικασία κι είναι χαρά μου που τούτος εδώ ο τόπος έγινε ανοιχτό σπιτικό για να ειπωθούν πράγματα απ' όλες τις πλευρές. Ακόμα κι η διαφωνία -μάλλον ιδίως αυτή-, είναι πηγή γέννησης ανιχνευτικών, δημιουργικών σκέψεων.
    Κι ο καθένας μας, συνθέτοντας και αναδομώντας τοποθετήσεις, μπορεί να ενισχύσει την αντίληψη, την κρίση, την άποψή του.
    Σημαντικό το κέρδος.

    Τα σέβη μου σε όλους.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαΐου 29, 2007 3:19:00 π.μ., Blogger Omixli Sti Limni

    Καλή μου Καπετάνισσα πολύ φουρτούνα έπιασε!
    Θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσα να συνταξιδέψω με τις φωτό μου στο γαλήνιο ταξίδι σου.
    Είμαι μέλος στο mypalm και πολυ ευχαρίστως αν κάποια ματιά μου ταιριάζει με την σκέψη σου να σαλπάρει με το ρομαντικό σκαρί σου.

     
  • Χρόνος: Τρίτη, Μαΐου 29, 2007 11:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

    Bλέπω με λύπη ότι κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν και να σερβίρουν όπως θέλουν αυτά που λέω. Δεν έριξα λάσπη σε κανέναν. Απλά είπα στην καπετάνισσα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τις δικές μου και μόνο φωτογραφίες. Τίποτα παραπάνω από αυτό.
    Ούτε τις φωτογραφίες των μελών του myPalm χάρισα ούτε κατηγόρησα κανέναν. Μιά συναδελφική προσφορά έκανα με τις δικές μου φωτογραφίες στην καπετάνισσα.

     
  • Χρόνος: Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2007 2:49:00 π.μ., Blogger Unknown

    Καλή μου Καπετάνισσα συνέχισε να αρμενίζεις σε γαλήνιες θάλασσες..
    Εμένα με έφαγαν τα κύματα...

    Με πολύ εκτίμηση Μαρίνα

     


Layout design by Pannasmontata


©
Creative Commons License
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape